روانشناسی شلختگی؛ مزایا و معایب بی نظمی

به گزارش مهسان بلاگ، از نظر روانشناسی شلختگی و بی نظمی به آن بدی هم که فکر می کنید، نیست. شلختگی با سلامت روان و شخصیت افراد در ارتباط است. در عین حال اگر درهم ریختگی فضای کاری یا شخصی تان یاری به افزایش بازده شما، کارمندانتان یا حتی فرزندتان می نماید وقت آن است دیدگاهتان را در خصوص بی نظمی تغییر دهید.

روانشناسی شلختگی؛ مزایا و معایب بی نظمی

خبرنگاران | سرویس روانشناسی - آیا هرگز رویای زندگی در یک خانه تمیز و منظم مانند خانه هایی که در کاتالوگ های مراکز تغییر دکوراسیون به مشتری نشان می دهند را داشته اید؟ یا ترجیح می دهید اوقاتتان را در اتاقی سپری کنید که پر از کتاب ها، هدایا و اشیایی است که روزتان را با آن ها می گذرانید؟ برای برخی افراد اتاق مرتب می تواند آرامش بخش باشد. اتاقی برای پناه بردن به آن از دست این دنیای پراز بی نظمی! اما به عقیده برخی دیگر جو حاکم بر این اتاق ها سرد و بی روح است. عده ای در اتاق نامنظم عصبی می شوند و عده ای دیگر در این اتاق ها خلاق تر.

نظم دهی امروزه به یک بیزینس عظیم تبدیل شده است. از کتاب ها بگیرید تا سمینار های مختلف درصدد پیدا کردن راهی برای منظم تر کردن جنبه های مختلف زندگی ما هستند. شلختگی و بی نظمی مدت ها به عنوان نقصانی در شخصیت افراد یا نشانه های تنبلی آن ها شناخته می شد و نظم به عنوان یک ایده آل. منظم بودن هم جهت حرکت به سمت موفقیت بود و هم نشانه آن.

اما چه نکته ای درمورد افرادی که کمی درهم ریخته هستند وجود دارد؟ یک اتاق کثیف درمورد شخصیت شما چه خواهد گفت؟ نقطه نظرات علم روانشناسی در این زمینه چیست؟

رابطه شلختگی و سلامت روانی

داشتن یک اتاق کثیف می تواند متاثر از عوامل بسیار زیادی باشد. ممکن است به این معنی باشد که شما سرتان شلوغ است و وقت کافی برای تمیزکاری ندارید یا وسایلتان خیلی زیاد هستند. ممکن است بچه ها و نوجوانانی که در زندگی شما وجود دارند عامل این بهم ریختگی باشند. یا کسانی که انگیزه ای برای تمیز کردن بهم ریختگی های بجا مانده در پشت سرشان ندارند. اما اگر یک زندگی پر از ریخت و پاش برای شما بصورت عادت درآمده، این نشانه چه چیزی درمورد سلامت روان شماست؟

دربسیاری موارد شرایط اتاق شما متاثر از شرایط روانی شماست. مثلا افراد مبتلا به وسواس فکری و عملی ممکن است بیش از حد برروی تمیز ماندن اتاق و وسایلشان تاکید نمایند، چون هر بی نظمی کوچکی باعث ایجاد اضطراب شدیدی در آنان می گردد. در مواردی دیگر، با اشخاصی روبرو می شویم که توانایی دورانداختن وسایل غیرضروری را ندارند و سالهاست خانه شان را پر از روزنامه های قدیمی و ظروف پلاستیکی نموده اند.

اما جدای از این اختلالات و مسائل روانی جدی، باید دید آیا شلختگی یک پدیده جدید در زندگی شماست؟ آیا این بی نظمی برای شما آزاردهند است؟ شاید این شلختگی و بی نظمی نشانه اتفاق عمیق تر دیگری ست که در زندگی تان جریان دارد.

بی نظمی تان نرمال است

بی نظمی شما برایتان یک عادت است؟ برای برخی افراد منظم بودن جزو اولویت های زندگی شان نیست. دراین مورد، شما از نظر روانی کاملا نرمال هستید. اگر خانه درهم ریخته است و با این مساله مسئله ای ندارید، بی نظمی و شلختگی شما تنها نشانه تفاوت شما با دیگران در اولویت ها و ترجیحات شخصی تان است.

این شرایط باید تغییر کند

از بی نظمی تان آزرده اید؟ اگر شما ناراحت، عصبانی، ناامید، غرق دراغتشاش و بهم ریختگی هستید یعنی یک جای کار می لنگد. ممکن است شرایط تان ناامیدنماینده باشد. اما سعی کنید از یک جایی آغاز کنید. از بین بردن برخی چیزها، یاددریافت تاکتیک های جدید برای سازماندهی یا یاری دریافت از سایر اعضای خانواده می تواند بسیار مفید باشد.

بی نظمی نشانه ای از افسردگی شماست

آیا شلختگی شما یک پدیده جدید است؟ شما تا قبل ازین عادت به تمیز نگه داشتن فضای اطرافتان داشتید و ناگهان نظافت برایتان بی اهمیت شده است. افراد افسرده در مقابل وظایف روتین خانه شان اغلب احساس خستگی یا ناامیدی می نمایند. تمیز کردن خانه، تمرکز و انرژی می طلبد که افسردگی سختش می نماید! این کار حتی می تواند برایتان غیرممکن به نظر برسد.

اگر شلختگی شما متاثر از افسردگی و مسائل زندگی شماست نترسید! با پزشک یا روانشناستان دراین باره صحبت کنید. صحبت با افراد متخصص در این زمینه و کسانی که با هزاران مورد مانند شما سروکار دارند باعث می گردد مشکلتان را ریشه یابی کنید و راه حلی بشنوید که شاید در زندگی سایرین کارساز بوده است.

بیشتر بخوانید:درمان افسردگی خفیف بدون دارو و با تغییر سبک زندگی

رابطه شلختگی و شخصیت افراد

عامل ایجاد تفاوت بین منظم ها و بی نظم ها چیست؟ آیا افراد منظم از اول با همین شخصیت متولد شده اند؟ یا افراد بی نظم در هرج و مرج و شلوغی عظیم شده اند؟

ازنظر برخی اتاق درهم ریخته نشانه یک ذهن درهم ریخته است. البته کسانیکه این فضا ها را ترجیح می دهند الزاما افراد نامنظمی نیستند. میز کار آن ها ممکن است پراز کاغذ های درهم ریخته و ظرف غذا باشد. درعین حال می دانند هر وسیله ای جایش کجاست و هر زمان چیزی احتیاج دارند بسادگی آن را پیدا می نمایند. زیگموند فروید یک جمله در این باره دارد: درهم ریختگی ها را مرتب نکنید. من دقیقا می دانم هرچیزی کجاست.

بنظر می رسد برخی افراد در این فضا ها بهتر رشد می نمایند. بی نظمی و شلختگی آن ها چاره ندارد. اما در عوض در این فضا خلاق و پربار می شوند.

اما اگر کارهایتان را در یک اتاق مرتب بهتر پیش می برید بعنوان افرادی با تیپ شخصیتی A شناخته می شوید. افرادی که بسیار کمالگرا هستند. وقتی همه چیز سرجای خودش باشد آن ها می توانند بخوبی شرایط را رهبری نمایند.

شما حتی می توانید دارای تیپ شخصیتی نوع B باشید. افرادی که از قراردادن هرچیزی در جای خودش و تمیزکاری لذت می برند. این افراد نسبت به تیپ A آرامتر هستند و بجای کمال گرایی بیشتر جذب ایده ها، تجربه ها و خلاقیت ها می شوند.

بیشتر بدانید:تست شخصیت شناسی (تیپ A هستید یا تیپ B)

مزیت های شلختگی و بی نظمی

تحقیقات اخیر از جنبه های دیگر بی نظمی پرده برداشته اند. طبق این تحقیقات کار کردن در یک اتاق تمیز رفتار هایی مانند خوردن غذا های سالم و سخاوتمند بودن را تقویت می نماید. درحالیکه کارکردن دریک اتاق درهم ریخته خلاقیت را افزایش می دهد.

بخشندگی و سلامت یا رهایی از قید و بندها!

در یک مطالعه از شرکت نمایندگان خواسته شد پرسشنامه هایی را در یک اتاق پرنمایند. برای برخی اتاق بسیار منظم و برای برخی دیگر اتاق درهم ریخته و نامرتب بود.

سپس همانطور که آن ها اتاق را ترک می کردند به ایشان پیشنهاد می شد مبلغی را هم بعنوان یاری به خیریه اهدا نمایند و سپس بهشان یک میان وعده تعارف می شد که انتخابی بین یک سیب و یک آب نبات بود. کسانیکه در این نظرسنجی دریک اتاق مرتب قرار داشتند مبالغ بیشتری اهدا می کردند و علاقه بیشتری هم به خوردن سیب داشتند.

محققان معتقدند که انجام کار در یک فضای منظم انسان را به رفتارکردن مطابق هنجار های اجتماعی بیشتر تشویق می نماید تا مردم بیشتر به انجام آنچه از آنان انتظار می رود روی آورند. از سوی دیگر کار در یک فضای نامنظم هم می تواند این لذت را به انسان بدهد که از هنجار ها و انتظارات اجتماعی آزاد شده است.

شلختگی و خلاقیت

دریک آزمایش جداگانه دیگر در اتاق های تمیز و نامرتب از شرکت نمایندگان خواسته شد تا برای توپ پینگ پنگ کاربرد استفاده جدیدی بیابند. مشاهده شد در یک قضاوت بی طرفانه افرادی که در فضای نامرتب بودند به مراتب ایده های خلاقانه تری داشتند.

چنین یافته هایی می تواند منجر به طراحی فضا های کاری جدید گردد برای مشاغلی که احتیاج به خلاقیت و نوآوری دارند. مثلا کارفرمایان می توانند برای کارمندهایشان فضای شخصی جداگانه ایجاد نمایند تا آن ها کمتر مجبور به حفظ نظم و ترتیب میزکارشان باشند.

البته این بدین معنی نیست که برای خلاق تر بودن الزاما باید در یک فضای نامنظم کار کرد. برخی افراد در فضا های سازمان یافته عملکرد بهتری از خود نشان می دهند و برخی نه. اگر کسی که نظم را ترجیح می دهد وادار کنیم در یک فضای نامنظم کار کند بازدهی و فراوری وی پایین خواهد آمد. بطورکل مشاغلی که برروی کارایی و تصمیم گیری سریع تاکید دارند در محیط های منظم و مشاغلی که برروی خلاقیت تاکید دارند در محیط های نامنظم بازده بهتری دارند.

افزایش تمایل به امتحان کردن چیز های جدید

یک مطالعه جدید نشان می دهد افراد در اتاق نامنظم بهتر و سریعتر به حل بازی های فکری می پردازند. آلبرت اینشتین نیز میز بسیار درهم ریخته ای داشت و یک بار در جواب اشاره شخصی به میزش گفت: اگر یک میز درهم ریخته نشانه یک ذهن درهم ریخته است پس درباره یک میز خالی چه می توان گفت؟

اگر داشتن یک میز تمیز به شما استرس می دهد در کمال آرامش قانون شکنی کنید و میزتان را بهم بریزید تا خلاقیتتان فعال گردد.

مضرات بی نظمی و شلختگی

البته میز شلوغ هم روی تاریک خودش را دارد! مثلا می تواند باعث گردد وسایلتان را دیرتر پیدا کنید و در یک فضای حرفه ای این باعث اتلاف وقت یا از دست دادن مدارک مهمی می گردد. از دیگر مسائل میز شلوغ عبارتند از:

خیرخواهی کمتر

در مطالعه میزان یاری افراد به موسسات خیریه، 82٪ افرادی که در اتاق منظم قرار گرفته بودند و 47٪ افرادی که در اتاق نامنظم قرار گرفته بودند تمایل به یاری داشتند.

تمایل کمتر به رعایت قوانین

افراد نامنظم تمایل بیشتری به دور زدن قوانین و ارتکاب جرم دارند. این به آن معنا نیست که افراد منظم رفتار های اخلاقی تری دارند. این امر صرفا اشاره به این موضوع دارد که قرار دریافت در یک فضای منظم به رعایت بیشتر قانون دامن می زند، خصوصا در فضا های کاری که پیروی از دستورات اهمیت ویژه ای دارد.

انتخاب های سالم کمتر

اگر سعی در ارتقا سطح سلامت خود دارید بهتر است اول از فضای اطرافتان آغاز کنید و آن را سازماندهی کنید. چراکه مطالعات قبلی حاکی از این است که افراد در فضای مرتب تمایل بیشتری به سالم زندگی کردن دارند.

در نهایت...

زندگی شما مربوط به خودتان است. به یاد داشته باشید تنها یک بار زندگی می کنید، پس سعی کنید از آن لذت کافی ببرید و اجازه ندهید دیگران نظرات خودشان را به شما تحمیل نمایند. اگر واقعا نظم جزو اولویت های زندگی شما نیست تاجایی که به دیگران آسیبی وارد نکند یک اتاق درهم ریخته و شلوغ انتخاب خیلی مناسبی می تواند باشد! اگر هم نظم را دوست دارید باز تاجایی که دیگران را اذیت نکنید، می توانید از تمیزکاری و سازماندهی لذت ببرید. نباید فراموش کنید این زندگی شماست.

برگرفته از: verywellmind

مسافرت رو: مسافرت رو: آگاهانه سفر کنیم تا بیشتر از سفر لذت ببریم

منبع: setare.com
انتشار: 18 مرداد 1400 بروزرسانی: 18 مرداد 1400 گردآورنده: mahsanblog.ir شناسه مطلب: 75607

به "روانشناسی شلختگی؛ مزایا و معایب بی نظمی" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "روانشناسی شلختگی؛ مزایا و معایب بی نظمی"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید