زخم کهنه استعمار

به گزارش مهسان بلاگ، به دنبال تصمیم هندبرای سرانجام دادن به خودمختاربودن ایالت جامووکشمیر، نارندرا مؤدی، نخست وزیرهند، با وجود هشدارهای پاکستان رسمابه دو بندازقانون اساسی این کشوردرباره کشمیر سرانجام داد وآن را از حالت ایالت خودمختار خارج نموده و این تصمیم را رسما امضا کرد.

زخم کهنه استعمار

به گزارش گروه رسانه های خبرنگاران، به دنبال تصمیم هند برای انتها دادن به خودمختاربودن ایالت جامو و کشمیر، نارندرا مؤدی، نخست وزیر هند، با وجود هشدارهای پاکستان رسما به دو بند از قانون اساسی این کشور درباره کشمیر انتها داد و آن را از حالت ایالت خودمختار خارج نموده و این تصمیم را رسما امضا کرد. کشمیر منطقه ای واقع در شمال شبه قاره هند در دامنه کوه های هیمالیاست که تا پیش از استقلال پاکستان، امیرنشینی تحت الحمایه بریتانیا بود. در 1947 و بعد از اینکه مهاراجه کشمیر از پیوستن به پاکستان خودداری کرد، اختلاف بر سر مالکیت کشمیر به درگیری های دامنه داری بین دولت هند و پاکستان انجامید؛ درنتیجه بخش هایی از شمال کشمیر شامل کشمیر آزاد و گلگت-بلتستان تحت حمایت دولت پاکستان و منطقه جامو و کشمیر و لداخ تحت حمایت دولت هند درآمد. ناگفته نماند منطقه ای در شرق کشمیر نیز تحت سلطه چین است که با عنوان اقصای چین شناخته می گردد.

این روزها هند خبر لغو وضعیت خودمختاری ایالت جامو و کشمیر و انتها دادن به بند 370 قانون اساسی هند را اعلام نموده و نمایندگان مجلس قانون گذاری لوک سبها نیز در نشستی لایحه تقسیم ایالت جامو و کشمیر به دو سرزمین اتحادیه جداگانه را با 370 رأی موافق دربرابر 70 رأی مخالف تصویب کردند. پاکستان در واکنش به اقدامات هند در کشمیر اعلام نمود سطح روابط دیپلماتیک با این کشور را کاهش خواهد داد، سفیر هند در اسلام آباد را اخراج خواهد نمود و تجارت و خدمات ریلی مشترک با هند را تعلیق خواهد نمود.

در پی این تصمیم جدید دولت هند، درگیری های شدیدی میان نظامیان هند و پاکستان در مرز کشمیر به وقوع پیوسته است. رسانه های محلی با استناد به منابعی در ارتش هند مدعی شدند نیروهای نظامی مستقر در خط مرزی کمشیر آتش سنگین تبادل کردند. منابع هند مدعی شده اند نیروهای پاکستانی درگیری ها را با شلیک خمپاره ای شروع کردند. بعضی کارشناسان این تصمیم جدید هند را در راستای اختلاف مذهبی تحلیل می نمایند؛ درحالی که از یک سو، اختلافات بین حکومت هند و مردم کشمیر منطقه ای است و ارتباطی به اختلافات هندوها و مسلمانان ندارد و از سوی دیگر، شیعیان کشمیر در مناطق تحت حمایت پاکستان هستند، نه هندوستان. برای آنالیز بیشتر ریشه و علل این تصمیم هند با دو تن از کارشناسان شبه قاره به گفت وگو نشستیم.

روحی صفت: لغو خودمختاری کشمیر ارتباطی به اختلافات هندوها و مسلمانان ندارد

آقای محسن روحی صفت، سفیر سابق ایران در پیشاور پاکستان، با اشاره به تنش های ایجادشده میان ایالت کشمیر و هند گفت: آن گونه که در ماده 307 قانون اساسی هند گفته شده است، کشمیر و جامو به غیر از مسائل بانکی و وزارت خارجه در باقی موضوعات خودمختار بودند و مردم ساکن آن می توانند امتیازاتی در ایالت کشمیر داشته باشند و ساخت ملک یا مدرسه و... مربوط به مردم همین ایالت باشد.

همراهی فرماندار کشمیر با دولت هند

این کارشناس امور شبه قاره اضافه کرد: موضوعات گفته شده باعث واکنش تندروها و افراطیون از بخش سیاسی هندوها شد و در طول سال های گذشته، هیچ دولتی به لغو این امتیازات یا دیگر موارد توجه نکرد و شرایط لغو خودمختاری هم منوط به موافقت دولت حاکم بر منطقه کشمیر و جامو شد؛ اما چون اختیار در دست فرماندار کشمیر واگذار شده بود که منصوب به دولت دهلی است، موافقت این ایالت را در لغو خودمختاری از فرماندار دریافتد و آن را موافقت دولت هند تلقی کردند که این برای هندوستان و مردم کشمیر و جامو این سوال را بیان کرد: موضوعی که در قانون اساسی آمده است، چرا این گونه لغو می گردد؟

وی با بیان اینکه لغو خودمختاری کشمیر ارتباطی به اختلافات هندوها و مسلمانان ندارد، ادامه داد: حتی این موضوعات از زمان جواهرلعل نهرو ادامه داشت؛ ولی با چنین تصمیماتی مخالف بودند. نمی توان گفت این مسأله قطبی و بین هندوها یا مسلمانان تنشی ایجاد شده؛ چرا که به صورت قانونی هر دو طرف هندوها و مسلمانان مستقر در کشمیر و جامو بر لغو خودمختاری مخالف هستند. سفیر سابق ایران در پیشاور پاکستان یادآور شد: زمانی که جدایی پاکستان و هند رخ داد، قرار شد رهبران هر ایالتی به انگلستان اعلام نمایند کدام ایالت به هند و کدام ایالت به پاکستان ملحق می شوند. ایالت های مسلمان نشین، به ویژه ایالت کشمیر که اکثرا مسلمان بودند؛ ولی به دلیل اینکه رهبر آن مهاراجه بود، موجب شد بعضی از اقوام پشتو به کشمیر حمله نمایند و این منطقه را دراختیار بگیرند. پس از این حمله، مهاراجه کشمیر در مذاکراتش با دهلی، این امتیاز خودمختاری را گرفت؛ ولی منوط به این شرط که به هند بپیوندد.

وی توضیح داد: می توان گفت نادیده دریافت هند از سوی آمریکا بر سر موضوع افغانستان باعث شد دهلی این گونه اقدامات را انجام دهد و برای توجه بیشتر خودمختاری کشمیر را لغو کند. باوجوداین، بعضی هم این را متصور می شوند که به نظر می رسد دولت هند به دنبال این است که موضوعات مالی را به سمت سیاسی بکشاند تا کمتر این موضوعات دیده گردد؛ چرا که هند با بعضی مسائل مالی دست و پنجه نرم می نماید و حتی در جنگ تجاری جهان، هند با کاهش صادرات روبه رو شده است و ایجاد چنین تنش هایی می تواند نگاه ها را به دیگر سو معطوف کند.

احتمال جنگ هسته ای میان دهلی و اسلام آباد

این کارشناس امور مسائل شبه قاره با اشاره به وجود تنش های موجود میان دهلی و اسلام آباد بر سر کشمیر، اظهار کرد: با وجود لغو خودمختاری کشمیر و جامو می توان متصور شد در روابط هند و پاکستان شاهد افزایش تنش میان طرفین باشیم و به جنگ و درگیری گسترده منجر گردد و حتی به برخورد هسته ای هم بکشد؛ چراکه یک بار هم قبلا به این سمت کشیده شده است. باید طرفین یا سازمان های جهانی تدابیری بیندیشند تا این موضوع منجر به جنگ نگردد.

منصوری: احتمال واگذاری بخش مسلمان نشین کشمیر به پاکستان

آقای جواد منصوری، سفیر سابق ایران در پاکستان، با اشاره به تنش های موجود هند و پاکستان بر سر موضوع کشمیر و لغو خودمختاری این منطقه از سوی هندوستان گفت: مسأله کشمیر در چند دهه گذشته به مسئله ای جدی برای دولت های هند و پاکستان تبدیل شده بود و هر دو طرف پیروز نشدند این تنش را پایان دهند و حتی مردم کشمیر و جامو هم حاضر نشدند سلطه هند را بر این منطقه به طورمطلق بپذیرند. وی با اشاره به اینکه اختلافات بین حکومت هند و مردم کشمیر منطقه ای است، اضافه کرد: از چندین قرن پیش، مسلمان در ایالت کشمیر بسیار پایبند اعتقادات خود هستند و دولت هند صرف نظر از حمایت هندوها، حمایت چندانی از این گروه اقلیت انجام ننموده است و دولت بریتانیا هم پس از استعمارگری طولانی و برای اینکه اختلافات همچنان در این منطقه ادامه داشته باشد، سر حاکمیت کشمیر میان هند و پاکستان تنش های حل نشده ای ایجاد کرد. این کارشناس امور شبه قاره با اشاره به اینکه لغو خودمختاری کشمیر ارتباطی با اختلافات مسلمانان و هندوها ندارد، توضیح داد: لغو خودمختاری در کشمیر بدین دلیل است که دولت هند نتوانسته است مردم منطقه را به حاکمیت خودش قانع کند و چون از برقراری امنیت پایدار در این منطقه ناتوان بود، با اعمال قدرت بیشتر تمامی امتیازات داده شده به این منطقه را لغو کرد تا این منطقه را از موضوع پاکستان خارج کند.

وی اضافه کرد: دهلی کوشش می نماید کشمیر را به موضوع داخلی هندوستان تبدیل کند تا پاکستان حقی در دخالت امور کشمیر نداشته باشد؛ حتی ممکن است هند برای لغو خودمختاری کشمیر و جامو بپذیرد که قسمت مسلمان نشین این منطقه بخشی از پاکستان باشد.

پس از استقلال هند و پاکستان از استعمار بریتانیا، تاکنون سه جنگ در سال های 1947، 1965 و 1971 میان دو کشور بر سر مسأله کشمیر اتفاق افتاده و بیش از 70هزار نفر در این درگیری ها کشته شدند. ناگفته نماند هرازچندگاهی در خط کنترلی منطقه آزاد کشمیر که در کنترل پاکستان واقع شده است و منطقه جامو و کشمیر که تحت حاکمیت هند است، درگیری هایی میان نظامیان دو کشور روی می دهد. از سال 2003 تاکنون، دو طرف یکدیگر را به نقض آتش بس در این منطقه متهم می نمایند.

منبع : صبح نو

بازگشت به صفحه رسانه ها

مسافرت رو: مسافرت رو: آگاهانه سفر کنیم تا بیشتر از سفر لذت ببریم

منبع: خبرگزاری تسنیم
انتشار: 18 مرداد 1400 بروزرسانی: 18 مرداد 1400 گردآورنده: mahsanblog.ir شناسه مطلب: 14168

به "زخم کهنه استعمار" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "زخم کهنه استعمار"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید